روغن جوجوبا


شاید دیده باشید در برخی محصولات بهداشتی از جمله کرم ها و شامپوها از گیاهی به نام جوجوبا استفاده می کنند .خوب است درباره این گیاه و اثری که بر پوست و مویتان می گذارد، بیشتر بدانید.


تاریخچه جوجوبا
یک اسپانیایی كه در قرن هجدهم، همچون نياكانش، رنج گذر از درياها تا قاره‌ نو را به جان خريد و پا به سرزمين پُر رمز و رازِ «آزتك‌ها» نهاد، در مشاهدات خود درباره‌ گياهي مي‌نويسد كه بومي‌هاي آمریکایی‌ از روغن و دانه‌ آن براي درمان برید‌گی‌ِ پوست، زخم‌ و سوختگی و التيام آفتاب‌سوختگي استفاده می‌کردند.

نه اين اسپانيايي ماجراجو و نه بوميان قاره‌ طلايي هرگز تصور نمي‌كردند، چند صد سال بعد روغن حاصل از دانه‌هاي اين گياه به يكي از پرطرفدارترين محصولات در رشته‌هاي گوناگون صنعت تبدیل شود.

روغن جوجوبا یك عصاره‌ گیاهی محلول در چربی است که از فشردن دانه‌های گياه جوجوبا به ‌دست می‌آید. اين روغن شفاف و بدون موم است. پژوهش‌ها نشان مي‌دهد که ترکیب این روغن همانند ترکیب شیمیایی موادی است که درخت‌هاي مناطق گرمسیری، براي حفظ رطوبت در برابر تابش آفتاب، لایه‌ای از آن ‌را روی سطح برگ خود ایجاد می‌کنند. جوجوبا تنها گیاهي است كه این ترکیب را، به مقدار زیاد، در دانه‌های خود تولید می‌كند و وزن روغن آن به اندازه‌ نیمی از وزن دانه است.

پس از ممنوعیت صید نهنگ كه روغن آن به‌ویژه در صنایع آرایشی كاربرد گسترده داشت، روغن جوجوبا جايگزين آن شده است. بررسي‌ها و پژوهش‌هاي علمي نشان مي‌دهند كه اين جايگزين از خواص کاربردی برتری نسبت به روغن نهنگ برخوردار است. هم‌اکنون در شماري از كشورهاي آمريكاي لاتین و در ايالات متحده‌ آمريكا سرمایه‌‌هاي كلاني به کشت‌ و پرورش گياه جوجوبا و تحقیقات جانبی پيرامون كاربرد آن در صنايع، به‌ويژه صنايع آرايشي، اختصاص يافته است. خواص منحصر به ‌فرد اين محصول در عرصه‌هاي پزشكي و بهداشتي ـ آرايشي به اثبات رسيده و كاربرد آن در اين عرصه‌ها رو به گسترش است.

خواص فیزیکی و شيميايي جوجوبا
روغن جوجوبا، مایع طلایی کم‌رنگ با ناخالصی ناچیز است و مگر در اندك مواردي، نیازی به تصفیه‌ آن وجود ندارد.روغن جوجوبا به‌ دليل غیرسمی‌ و تجزیه‌پذیر بودن براي محیط زیست زيان‌بار نيست و از اين نظر كاربرد آن با دشواري همراه نخواهد بود.ساختار شیمیایی روغن جوجوبا بسیار شبیه روغن نهنگ یا مومِ سفید است اما آشكارا با دیگر روغن‌های گیاهی تفاوت دارد. كاربرد نادرست عنوان «روغن» برای اين عصاره‌‌ گیاهي، به تصورات نادرستي درباره‌ آن دامن زده است. با آن‌که مایع اکسید شده‌ این گیاه به روغن جوجوبا شهرت دارد، اما ترکیب شیمیایی آن برخلاف تمامی روغن‌ها و چربی‌های گیاهی یا حیوانیِ دیگر است‌.
عصاره یا روغن جوجوبا مانند تمامی استر واکس‌های موجود در طبیعت، درکنترل رطوبت پوست و حفاظت از سطح پوست‌ و مو در برابر تابش نور آفتاب نقش مؤثری دارد.
روغن جوجوبا به عنوان ماده‌ اوليه تمامی معیارهای لازم براي كاربرد در صنایع آرایشی و بهداشتی را داراست و از نظر ايجاد حساسيت، سوزش يا خارش و احتمال ايجاد مسموميت در اثر تابش نور بي‌خطر است.
جوجوبا و مراقبت از مو
امروزه روغن جوجوبا در بسياري از محصولات مربوط به سلامت و نگهداري از مو و پوست سر به ‌کار مي‌رود. بیشتر مشکلات مربوط به پوست‌ سر به ‌علت انسداد و سخت‌شدن چربي در دهانه‌ ريشه‌های مو به ‌وجود می‌آید كه در نهایت باعث پوسته‌ پوسته شدن آن مي‌شود. جوجوبا با نفوذ سریع در ريشه‌هاي مو این مواد سخت ‌شده را نرم و در خود حل مي‌کند و حفظ عملکرد طبیعی ريشه‌هاي مو را به آن بر مي‌گرداند.
گذشته از اين، روغن جوجوبا باعث ایجاد رطوبت مناسب در سطح مو و در نهایت بهبود قوام و كنترل‌پذيري مو مي‌شود و شکنندگی و خشکی آن را کاهش مي‌دهد
 
UP